Column van Jeanne van de Loo: Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel

Op een prachtige zonnige zondag in de  kruidentuin van de paters Norbertijnen in Postel. Een paar honderd planten en kruiden keurig in vakken met beschrijving strekte zich voor me uit. Kruiden voor je darmen, krampen, te veel vocht, bloeddruk, keelpijn, snot en benauwdheid. Voor buikpijn, opvliegers, voor pukkels en schrammen. Voor je bloed, je bloedsuiker en overgewicht. Voor je hart en je nieren. Voor je gal en je lever te verfrissen. Je blaas te reinigen je stemming op te peppen en je zenuwen te kalmeren.

Kortom het was een complete apotheek die daar uitgestrekt in de zon voor me lag.  Als ik daar alle groenten soorten nog eens bij optel dan vraag ik en jij je misschien ook af waarom er dan zoveel pillen worden voorgeschreven terwijl er zoveel helpende, helende, oplossende en verzorgend  in de natuur te vinden zijn. Ik weet het wel hoor maar daarover graag een andere keer. .

Dat medicatie soms echt nodig is zal ik zeker niet ontkennen maar dat we alles met pillen op willen lossen? Er zijn een heleboel klachten die we best zelf geheel of gedeeltelijk op kunnen lossen in plaats van met pillen of voedsel dat je gouden bergen belooft door de “gezonde toevoegingen” . Pillen en voedsel dat veel geld oplevert voor de fabrikant. Terwijl we heel simpel onze eigen apotheek kunnen voorzien van de gezonde stofjes.

Dat je natuurlijk niet zomaar elke plant of kruid dat je tegenkomt in je eten gaat verwerken zal je duidelijk zijn. Maar wat Hipocrates eens zei ”Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding”  Daar hoef je geen Pater Norbertijn voor te zijn. Neem een klein stukje van je tuin of bloempotten op je vensterbank. Gezondheid is dichterbij dan je denkt.  Pak je fiets of trek je wandelschoenen aan. Maak tijd voor de markt of zoek een groente schuurtje in je buurt. Maak een praatje. Hak snijd en roer en geniet van de kleuren en de geuren en je bordje gezondheid. Als het uit de natuur kan hoeft het niet uit een potje.
Mijn credo : “ Laat voeding je medicijn zijn en je keuken je apotheek ”.

Vitaliteit is een kolom met verschillende lagen. Voeding is er een van. Volgende keer meer.

Jeanne van de Loo-Willems     www.goedgewicht.eu