Column Jeanne van de Loo Willems: Trek je eigen rookplan

Foto en tekst: Jeanne van de Loo Willems

Wanneer de zon schijnt kringelen er al snel overal rookpluimen door de lucht. Of we op afstand berichten door willen sturen maar daar hebben we tegenwoordig ander middelen voor. Geen berichten dus maar barbecue. Gezellig met z’n allen rond het vuurtje al dan niet met je hoofd in de rook.  Vlees, vis of vega? Het kan allemaal op de bakplaat of het rooster. Spies, lapje of boutje. Saus uit de fles of pot. Stokbroodje of friet. Drankje of twee, drie erbij en het feest is compleet.

Nou is er op het moment natuurlijk al van alles gaande over rook en dan met name de rooksmaak. Was het vroeger heel gewoon dat ham en zalm echt ambachtelijk gerookt werd. tegenwoordig komt de rooksmaak uit de fabriek. Het is een maakstofje waar heel veel mensen dol op zijn dus proppen ze het in en op van allerlei producten. Amandelen, chips, vleeswaren, vis, dressings, en ja ook  de favoriete barbecue saus. Naast de rooksmaak bevatten al deze producten ook vaak veel zout en dat smaakt naar meer. Slimme markteers. Fabrikanten en winkeliers blij maar jouw buik waarschijnlijk niet want de donkerbruin gemarineerde spareribs en kippendijen met saus met rooksmaak zijn wel wat anders dan een ambachtelijk gerookte ham of zalm wat enkel op feest en hoogtijdagen gegeten werd. 

Maar vooruit, de barbecue is voor veel mensen het ultieme zomergevoel, een beetje terug naar de natuur gevoel. Vooral mannen zijn er dol op. Ze ontpoppen als ware grilmasters en daar hoort de rookbeleving bij. Burgertje of dijtje met een zwart randje? Geen probleem. Het is het ultieme terug naar de natuur gevoel.

Dat bij veel mensen de volgende dag het natuurgevoel wel een beetje of een beetje veel weg is en het natuurgevoel plaats heeft gemaakt voor niet zo lekker voelen, hoofdpijn of het toilet vaker bezocht wordt dan normaal is dan ook niet zo raar. Paracetamolletje of een maagzuurremmer en het leed is weer geleden. Denken we. Weet je dat je darmen echt een paar dagen nodig hebben om te herstellen van een lading kleur, geur en smaakstof uit dressing, saus, salades en alcohol? Over de zwarte randjes nog maar ge zwijgen. Je afvalverwerkingsfabriek draait echt overuren om jouw buik weer op orde te krijgen en dat merk je misschien wel met rookpluimen. Maar niet alleen je buik is van streek, ook je hoofd zal niet lekker voelen. Je buik en je hoofd staan namelijk met elkaar in verbinding en kletsen alles wat ze voelen heen en weer. Dat doet je lichaam voor jou. Het zorgt met man en macht dat jij wordt ontdaan van alle gifstoffen die niet in je lijf thuis horen. En als jij hard gewerkt hebt ga je ook graag met de benen omhoog toch? Nou, dat vind je buik ook fijn.    

Tip. ! Voor zo min mogelijk kans op rookpluimen. Laat je barbecue een gezellig feestje blijven voor jou en je buik.  

Fijne zomer, Jeanne

www.goedgewicht.eu