Column Jeanne van de Loo: Lente in aantocht. 

Wil je meer informatie na het lezen van dit column? Kijk even in de link onderaan het berichtje.

Je ziet , je hoort het, je ruikt het. Het voorjaar hangt in de lucht. Vogels hebben geen last van de woningnood. Ze hebben nestkastjes en struikgewas voor het uitzoeken.  De eerste zonnestralen nodigen uit om de blote benen weer te laten wennen en bij de milieustraat is het een drukte van jewelste. Rommel opruimen. In mijn jeugd was het niet anders. Het enige verschil is wel dat er toen geen milieu straat was en er altijd wel iemand blij gemaakt kon worden met spullen die je niet meer hoefde of nodig had. Je zette het op de stoep voor het huis en ’s avonds was het gewoon weg. De grote schoonmaak van het jaar. De hele huisraad ging naar buiten en er werd geklopt en geveegd. Gewit en geverfd. De hele binnenkant van ons huis was weer als nieuw.
Ik zie nu geen matrassen meer in de zon liggen. Geen dekens en vloerkleden meer over een draad hangen. Wat ik wel zie en ook af en toe hoor in mijn praktijk dat heel mensen hun eigen binnenkant willen schoonmaken in het voorjaar. Detoxen. Je lijf resetten. Met sappen en kleidrankjes.
Maar je mooie lijf is heel goed in staat om de rommel op te ruimen. Je lever is een soort van recycle fabriek die alles eerst even nakijkt voordat het afgevoerd wordt. Je plast, je poept en je zweet. Wanneer je dus zorgt dat je niet te veel rommel binnenkrijgt, hoeft er ook maar weinig rommel afgevoerd te worden.
Maar niet te veel rommel binnenkrijgen valt in onze huidige maatschappij niet mee. De supermarkten liggen vol met toevoegingen. We eten er met z’n allen lustig op los tot onze recycle fabriek het af laat weten en er klachten ontstaan. Vermoeidheid, slecht slapen, huiduitslag hoofdpijn, darmklachten en overgewicht.  Zomaar een paar uit de lange rij. Tijd voor een detox? Dagenlang groentesapkuren of klei drinken?  Ik kan je vertellen dat je mooie lijf daar niet blij van wordt. En wat doe je dan de rest van het jaar?  Wat je lijf door het hele jaar door nodig heeft is gewone gezonde voeding. Groenten en fruit van het seizoen en uit  onze eigen omgeving, dat zijn geen rare dingen. Aardappel en bonen zijn ook heel oké. Je lijf zal er blij mee zijn en daarbij je hormonen nog meer.  Dan hoef jij niet aan de grote schoonmaak maar is je binnenkantje altijd spik en span en dat straal jij uit naar buiten.

Ik wens je een heerlijk voorjaar  toe, Jeanne

www.goedgewicht.eu