De 64e Brabantsedag: Een Bonte parade van verbeelding en toewijding

Brabantsedag_23_meekithappenfotografie-1

Zondag 27 augustus stond ons dorp in het teken van de 64e Brabantsedag. De jaarlijkse optocht waarbij bijna het hele dorp betrokken is. Een potpourri van rollende theaterwagens trok aan ons voorbij. Grote denkers uit het rijke Brabantse verleden werden op het toneel gebracht. Het thema was dit jaar dan ook “Eureka,” de welbekende uitspraak van de Griekse wiskundige Archimedes. Voor de wagenbouwersgroepen was de uitdaging om een uitvinding van een Brabander of juist een ontdekking uit Brabant te vinden om daar iets van te maken tot vermaak van het publiek.

De Zusters van Clarissen zouden bidden voor mooi weer. Hoewel dit maar deels is gelukt, had het altijd nog erger kunnen zijn. De mensen in Zandvoort, waar Max Verstappen aan het racen was, hielden het geheel niet droog. Bij ons was het wisselvallig tot er rond half vier een stabiele blauwe lucht te zien was. Regenjassen en poncho’s konden weer in de tas. Het volksfeest was overigens al ruimschoots begonnen, want niemand liet zich ook maar iets verstoren door het weer.

De parade

Elke parade ligt de lat hoger. De mooiste creaties trekken aan het publiek voorbij. Regen of zon, het maakt niet uit. Deze parade bracht ontroering en verbazing en liet zien welk vernuft de wagenbouwers in huis hebben. Meer dan andere jaren waren het de mensen – om, in, naast, voor en achter de wagens – die de verbeelding brachten. Zonder spelers zijn de wagens decor zonder inhoud. Het zijn de mensen die de parade tot leven laten komen. Met veel plezier maar zeker ook toewijding trotseren zij de weerelementen, de organisatie en de ongemakken die de dag met zich meebrengt.

De foto’s van Jeanine Meek van Meek it happen fotografie, zijn een ode aan hen die de hoofdrol spelen. Daar hoeft geen tekst bij. Laat de foto’s maar spreken.

Foto’s van Jeanine Meek, Meek it happen fotografie (2023, augustus 27) | Tekst Joost Heessels

Zie je een fout, laat het ons weten via redactie@mijnheeze.nl

Download onze – gratis – app in Google Playstore en je bent altijd op de hoogte van wat er speelt in Heeze.

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

Steun ons via NL 48 RABO 1342822765 – t.n.v. F. Engelen t.b.v. Mijn Heeze

info@mijnheeze.nl
redactie@mijnheeze.nl
Whatsapp: 06 29222435

 

Kijk ook eens op Mijnleende.nl