Boeiende Open Dag bij Heemkundekring Heeze-Leende, Zesgehuchten

Foto’s: Michel Naninck/ RTV Horizon | Tekst: Joost Heessels

Zaterdag 20 april was het open dag bij de Heemkundekring Heeze-Leende, Zesgehuchten. De vrijwilligers hadden er veel zin in om mensen te ontvangen met de mooiste verhalen en hulp op allerlei gebieden. Mijn Heeze werd ontvangen door Ton Soons, die de mooiste verhalen kon vertellen. Dat wisten we natuurlijk al door het interview uit 2023, waar we Ton Soons en Fred Guitjens interviewden over de rondleidingen die ze geven in het dorp.

Heemkunde, zo hebben we vandaag geleerd, heeft met alle kanten van het leven te maken: met ons verleden, ons heden en met de toekomst. Een mens vindt in zijn omgeving, het heem, zijn eigen identiteit terug. Niet alleen stukjes van de wereld van zijn voorouders, maar ook dingen die nog betekenis kunnen hebben voor zijn kinderen. Niet alleen oude dingen behoren tot ons cultureel erfgoed, maar ook zaken die daar straks toe gaan behoren, zoals dialecten en tradities, streek- en dorpsgezichten.

De open dag van vandaag stond in het teken van het stamboomonderzoek met als titel: “Van wie ben de gij d’r ene?” Wat is jouw verborgen verleden? De deskundige vrijwilligers stonden klaar om de beginner of vastloper verder te helpen in het stamboomonderzoek. Daarnaast werden er presentaties gehouden over de digitale en analoge bronnen die je kunt raadplegen. En je kon je vergapen aan de mooiste boeken en je aanmelden als lid. Dit kost €30 waarbij je dan meteen een aantal boeken cadeau krijgt.

Lid worden kan ook via de website van de Heemkundekring.