Bied een ‘thuis’ aan Oekraïense vluchtelingen Mariahoeve

Afbeelding van Damian via Pixabay/ Canva | Tekst: Zorgcoöperatie Graag Gedaan, Dorpsraad Leende

Vanaf 1 juni opent de gemeente Heeze-Leende een opvanglocatie voor 150 Oekraïense vluchtelingen op Landgoed Mariahoeve in Leende. Deze opvang is bedoeld voor de duur van twee jaar. De gemeente Heeze-Leende heeft als primaire taak het realiseren van een veilige en comfortabele leefomgeving voor de voornamelijk vrouwen en kinderen die hier onderdak zullen vinden.

Biedt een ‘thuis’

Door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ook in Heeze-Leende zoeken Oekraïners bescherming. Zorgcoöperatie Graag Gedaan en Dorpsraad Leende hebben de handen ineen geslagen om vluchtelingen in deze moeilijke en emotionele tijd hulp te bieden.

De gemeente verzorgt de woonfaciliteiten, maar het gevoel van ‘thuis’ zijn kan alleen vanuit de gemeenschap komen. Daarom wordt er hulp en steun gezocht vanuit de Leendse gemeenschap.

Hulp gevraagd: vertalen, EHBO, buddy’s

Taal is een groot obstakel. Leendenaren met kennis van de Russische of Oekraïense taal kunnen geweldig helpen. Ook vertalen met Google Translate kan bijdragen. Daarnaast zijn EHBO’ers die bij kleine ongevallen kunnen helpen welkom. Een buddy die het dorp goed kent en bereid is om een vluchteling wegwijs te maken in Leende kan een grote steun zijn. Voorbeelden van ondersteuning zijn samen boodschappen doen, fietsen organiseren, helpen met praktische problemen en uitleggen hoe het openbaar vervoer werkt.

Integratie en werk

Oekraïners mogen werken. De gemeente heeft contact opgenomen met de Ondernemersvereniging Leende om plaatsingsmogelijkheden te verkennen. Oekraïners mogen ook aan de slag bij particulieren, bijvoorbeeld in de huishouding of als vrijwilligers voor groenvoorziening. Tijdens de informatieavond op 6 juni in de Schammert liggen formulieren klaar waarmee je kunt aangeven op welke wijze je hulp kunt bieden.

Informatieavond – 6 juni – Schammert

Op donderdagavond 6 juni nodigen we iedereen uit voor een informatieavond over de opvang. De inloop is vanaf 19:30 uur en het programma start om 20:00 uur met koffie en koek.

Programma:

  • Welkom door Dorpsraad Leende, Henk Los
  • Inleiding door burgemeester Teun Heldens
  • Presentatie door projectleider opvang Mariahoeve, Ronald Siroen
  • Presentatie ondersteuning opvang Mariahoeve, Anouk Verbeek, Cordaad
  • Praktische ervaringen met opvang van Oekraïense vluchtelingen, Nort Liebrand
  • Pauze met een glaasje
  • Stappen korte termijn en open dag Mariahoeve, Ronald Siroen
  • Vragen en discussie, Henk Los
  • Sluiting, Henk Los