Betere zorg voor diabetespatiënt in Anna Ziekenhuis

Foto van Wendy Jansen  | Tekst: Lonneke Hoop/ Anna Ziekenhuis

Op afstand elke maand inzien wat de glucosewaarden zijn van een patiënt met diabetes. Zodat een dokter of verpleegkundige sneller kan bijsturen als dat nodig is. Deze nieuwe vorm van zorg is vanaf april 2024 mogelijk voor ongeveer 140 patiënten met diabetes type 1. Het Anna Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland met deze vorm van telemonitoring.

De telemonitoring werkt via een app op de telefoon van een patiënt. Die app is verbonden met de insulinepomp en stuurt data naar het ziekenhuis. De patiënt kan zelf altijd zijn of haar glucosewaarden bekijken. Het diabetesteam krijgt maandelijks een samenvatting van die waarden en bekijkt deze. Als het nodig is, kan het team direct bijsturen. Bijvoorbeeld op de instellingen van de insulinepomp of advies over gedrag en leefstijl. De patiënt hoeft hiervoor dus niet te wachten op het eerstvolgende consult.

Meer tijd voor het goede gesprek

“Deze nieuwe vorm van zorg heeft veel voordelen”, vertelt diabetesverpleegkundige Diny Brands. “Wij kunnen efficiënter werken. En we hebben meer grip op het proces en verloop van de behandeling.” Door de tussentijdse monitorng, is het mogelijk om tijdens het consult meer in te zoomen op de persoonlijke situatie van de patiënt. “Denk aan leefstijl of problemen die iemand kan ervaren in het dagelijkse leven door zijn of haar ziekte. Op het werk, op school of thuis.” Ook kan het voor de patiënt rust en veiligheid bieden.

Innovatie voor werkelijke verbetering.

Het Anna Ziekenhuis verbetert op deze manier de kwaliteit en continuïteit van de diabeteszorg binnen het ziekenhuis. “Dit is een innovatie die een werkelijke verbetering gaat realiseren”, legt internist Sjaam Jainandunsing uit. “E-health krijgt hiermee een nieuwe impuls. Het is onderdeel van ons voornemen om een diabetes expertisecentrum in te richten. Een ontwikkeling waar overige zorgpartners ook voordeel van zullen hebben. Denk aan huisartsen en praktijkondersteuners die in de toekomst gebruik kunnen maken van onze kennis. En aan zorgverzekeraars, omdat het een besparing in tijd en geld kan opleveren.”

Deze vorm van telemonitoring is beschikbaar voor patiënten met diabetes type 1, die een hybride insulinepomp van Medtronic gebruiken.