Ben je BOB, zeg het hardop!

Veilig Verkeer Nederland lanceert opnieuw de bekende Bob-campagne met de boodschap: 100% Bob, 0% op. Het doel is duidelijk – elke vorm van alcoholinname voor het autorijden vermijden, omdat zelfs kleine hoeveelheden een negatieve invloed kunnen hebben op je rijgedrag. Het belang van nuchter rijden wordt benadrukt, niet alleen voor de automobilist zelf, maar ook voor passagiers en medeweggebruikers.

Foto en Tekst: VVN Nederland

Om alcoholvrij achter het stuur te stappen, deelt Veilig Verkeer Nederland drie handige tips:

1. Regel een Bob: Wanneer je met anderen op pad gaat, spreek dan vooraf af wie de Bob is. De Bob blijft nuchter en is verantwoordelijk voor het veilig thuisbrengen van iedereen.

2. Zeg het hardop: Laat anderen weten dat je nog moet rijden en daarom geen alcohol drinkt. Het uitspreken van je voornemen helpt om de verleiding te weerstaan om toch één drankje te nemen.

3. Volg Bob online: Gebruik sociale media om je Bob-status te delen. Volg Bob op Facebook en Instagram of maak gebruik van speciale Bob-gifjes met de hashtag #zeghethardop om anderen te laten weten dat jij de Bob bent.

De Bob-afspraak is een concrete manier om elkaar te motiveren. De Bob drinkt geen druppel alcohol en kan na afloop een vrijwillige blaastest doen. Als beloning wacht de felbegeerde Bob-sleutelhanger.

Het enthousiaste campagneteam van Veilig Verkeer Nederland is door het hele land te vinden op festivals, evenementen en bedrijfsfeesten. Met een positieve en humoristische benadering maken zij rijden onder invloed van alcohol bespreekbaar. Het afgelopen jaar bereikte de campagne 1 miljoen bezoekers op vooraanstaande festivals, waaronder Vrienden van Amstel Live en de Zwarte Cross.

Ondanks de successen van de Bob-campagne is het belangrijk te benadrukken dat nog steeds 1 op de 5 verkeersslachtoffers het gevolg is van alcohol in het verkeer. Alcohol bereikt al na 10 minuten de hersenen, waardoor zelfoverschatting optreedt en de risico’s van rijden onder invloed worden onderschat. De rijvaardigheid gaat snel achteruit, concentratie en reactievermogen verminderen, en impulsiviteit neemt toe. Naast de mogelijke gevaren voor de veiligheid op de weg, riskeert men ook forse boetes of zelfs het verlies van het rijbewijs. Veilig Verkeer Nederland benadrukt daarom het belang van nuchter rijden en roept iedereen op om de Bob-campagne actief te ondersteunen.