Basisschool Merlebos opent Fruit- en eetbare schooltuin

Heeze – Vandaag werd de gloednieuwe fruit- en eetbare tuin van Basisschool Merlebos officieel geopend. Rond half twaalf stroomden enthousiaste leerlingen de tuin in om dit bijzondere moment mee te maken. Directeur Pieter van der Aa sprak de kinderen vol trots toe en vertelde over de transformatie van dit stuk grond tot een mooie tuin.

“Vroeger was dit stuk grond echt niet leuk,” zei de directeur. “Het stond vol hoog gras, onkruid, rommel en bladeren. Maar kijk nu eens! We hebben een prachtige plek gemaakt waar je kunt rondlopen, leren en genieten van wat de natuur ons allemaal geeft.”

De tuin staat vol planten en bomen waar natuurlijk lekkers aan kan groeien. Er zijn twee soorten perenbomen, een kersenboom, twee appelbomen en braam- en frambozenstruiken.

De opening

Met hulp van Stijn, de oudste leerling, en Loena, de jongste leerling, knipte de directeur het lintje in de tuin door. Daarmee was de fruit- en eetbare tuin officieel geopend! Daarna mochten de kleutergroepen als eerste de tuin verkennen. Gewapend met nieuwsgierige blikken gingen ze op expeditie door de tuin. Ondertussen keek juffrouw Denise, de kartrekker van dit mooie project, stralend toe.

In het voorjaar komt er ook een moestuin, zodat er nóg meer kan worden geplant en geoogst. Het mooie is dat het hele project echt een samenwerking van de school is. Zo heeft groep 7 een map gemaakt, het “plantenpaspoort”. Hierin staan alle planten en bomen uit de tuin beschreven. Bij elke boom en struik staat een bordje met een nummer dat overeenkomt met de informatie in de map. Zo kunnen kinderen precies zien wat er groeit, wanneer het bloeit en wanneer ze iets kunnen oogsten.

Van idee tot werkelijkheid

Het idee voor de schooltuin ontstond na de aanleg van het Tiny Forest bij de school. Directeur Pieter vertelt: “Dat gaf ons zoveel inspiratie. We keken naar al het groen rondom de school en bedachten dat we er iets heel moois van konden maken. En kijk eens waar we nu staan! Het is geweldig geworden. In de loop van het volgende jaar kun je hier allerlei lekkere dingen proeven, direct uit de natuur.”

Ook de hovenier, die normaal gesproken het onderhoud rondom de school doet, heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Hij dacht mee over de inrichting van de tuin en hielp praktische problemen oplossen. De gemeente moet alleen nog even langskomen om de bomen te snoeien zodat de tuin ook voldoende zonlicht krijgt.

De hele school kan niet wachten om te zien wat de tuin de komende seizoenen gaat brengen. De fruit- en eetbare tuin is niet alleen een prachtige plek om van te genieten, maar ook een plek waar kinderen op een speelse manier leren over natuur, duurzaamheid en voedsel. Het is een project waar de hele school trots op mag zijn!