“Alleen” door Knijpkattheater: Een Podium voor Jong Talent en Bewustwording

“Alleen” door Knijpkattheater: Een Podium voor Jong Talent en Bewustwording

In de theaterzaal van ‘t Perron vond op vrijdag 16 januari de generale repetitie plaats van het stuk ‘Alleen’ van Knijpkattheater. Dit is een theatergroep met een missie. De voorstelling van het stuk ‘Alleen’ zal op 24 februari plaatsvinden om 20:00 uur eveneens in ‘t Perron. Dit toneelstuk, dat zich verdiept in het leven met een beperking, belooft niet alleen vermaak maar ook een belangrijke boodschap.

Foto en tekst: Joost Heessels

Een van de jonge acteurs, de 15-jarige Benjamin van de Kerkhof uit Heeze, staat centraal in zowel de productie als onze aandacht. Benjamin, die dagelijks de Berkeschutse bezoekt, is op het eerste gezicht een doorsnee tiener. Echter, zijn leven wordt gekenmerkt door het Dandy Walker Syndroom, een aangeboren afwijking die invloed heeft op de kleine hersenen en de vochtholtes eromheen. “Mijn kleine hersenen zijn kleiner dan gebruikelijk, wat een groot deel van mijn aansturing beïnvloedt,” legt Benjamin uit, “ook heb ik moeite met prikkelverwerking, wat het lastig maakt als veel mensen door elkaar praten.”

Het Knijpkattheater, waarvan Benjamin deel uitmaakt, is een groep jongeren die elkaar kennen van de mytylschool. Onder leiding van Lars van den Oever, hun vroegere leraar en huidige regisseur, hebben deze jongeren hun passie voor theater ontdekt en ontwikkeld. “We delen allemaal dezelfde interesse, sommigen van ons zijn meer muzikaal terwijl anderen zich focussen op toneelspel. Ons doel is echter unaniem; we willen een boodschap overbrengen aan het publiek,” vertelt Benjamin.

Die boodschap is duidelijk en krachtig. “Jongeren met handicaps worden vaak onderschat. Men denkt te weten wat we wel en niet kunnen, maar in werkelijkheid zijn we tot veel meer in staat dan men denkt.” Legt Benjamin uit. Met ‘Alleen’ wil het Knijpkattheater deze boodschap aan een breder publiek kenbaar maken. Naast een voorstelling in ‘t Perron, zal het stuk ook op scholen in Heeze worden gespeeld.

Op de vraag waarom men deze voorstelling zou moeten bijwonen, antwoordt Benjamin enthousiast: “Het is een super goede voorstelling met professionele muziek en geluid. Maar bovenal, voor onze boodschap moet je gewoon komen kijken.” Over zijn toekomst op het toneel is Benjamin stellig: “daar wil ik heel graag mee mijn beroep van maken.”

Benjamin staat niet alleen op het podium. Samen met hem werken Jules Moonemans, Noah Verbeek, Ties Vervest, Tarek Rijf, Tijn van Eenennaam, Stijn van den Bosch, en Lars van den Oever aan deze bijzondere productie. Met ‘Alleen’ hoopt het Knijpkattheater niet alleen te entertainen, maar ook bewustwording en verandering teweeg te brengen. Een voorstelling die zowel het hart als de geest raakt en een must-see is voor iedereen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via ‘t Perron en kosten €5,00.