Kom ook naar de lezing van Riet Fiddelaers-Jaspers op 28 september in Rouwcentrum Fiddelaers.
Rob zoekt hulp omdat hij een half jaar geleden onverwacht zijn vrouw Dianne is verloren. Zijn vraag is of hij wel normaal rouwt. Nog steeds heeft hij de neiging om Dianne een appje te sturen, hij luistert zijn spraakberichtjes keer op keer af, denkt rond zessen vaak dat hij de auto van Dianne de oprit op hoort rijden en op feestjes zoeken zijn ogen haar onbewust. In gedachten voert hij hele gesprekken met zijn overleden vrouw en legt haar dingen voor.
Rob vraagt zich af of het normaal is dat je iemand nog denkt te zien of te horen terwijl die niet meer leeft? Dat je de telefoon wilt pakken en tegelijk denkt: o nee, dat kan niet meer. Steeds opnieuw zijn er die pijnlijke confrontaties met de rauwe werkelijkheid.
Sommige mensen voelen het verlies als een soort fantoompijn: je voelt je afgesneden en toch kan die ander nog zo aanwezig zijn. En ook speelt vaak de vraag: is het normaal dat ik er zo lang last van heb?
Vaak wordt er niet met anderen gesproken over deze ervaringen, bang voor gek versleten te worden. Maar het is volkomen normaal, deze ervaringen delen we met veel anderen.
Caroline van de Plas vertelt in een interview dat ze drie jaar nadat ze haar man Jan verloor het gevoel heeft dat hij er af en toe nog is. ‘Ik was ’s nachts in een soort van twilight zone tussen slapen en ontwaken. Ik had het gevoel dat ik Jan naast me voelde. Toen zei ik: Jan waar ben je? Toen voelde het echt alsof hij me aanraakte,’ zegt ze terwijl ze haar hand op haar bovenarm legt. ‘Ik dacht: o fijn, hij is er. Ook al wist ik in die halve slaap wel dat hij er niet was. Ik voelde dit echt.
Als iemand die je liefhebt er niet meer is moeten we leren dat de dagelijkse werkelijkheid veranderd is. Dat leren we alleen door het iedere keer opnieuw te ervaren. Eigenlijk leven we in twee werkelijkheden tegelijk: de werkelijkheid waarin die ander nog zo aanwezig is en de werkelijkheid waarin we heel goed weten dat die ander dood is. Onze hersens kunnen dit naast elkaar laten bestaan.
In de lezing vertelt Riet vanuit de praktijk maar ook vanuit breinonderzoek dat gedaan is de laatste tientallen jaren waardoor er veel meer over rouw bekend is geworden.
Het wordt een interactieve avond met mogelijkheid tot vragen en uitwisseling.
Aanmelden voor de lezing kan via www.fiddelaers.nl/riet. Op deze avond wordt een kleine bijdrage van 5 euro gevraagd.
Tekst en foto’s:



