Achter de schermen bij Kasteel Heeze: Ontmoet de beheerders

Foto: Britt Eichhorn | Tekst: Joost Heessels

Kasteel Heeze en zijn bewoners staan de laatste tijd in de belangstelling. In het Omroep MAX-programma Liefde voor het Landgoed krijgen de kijkers een klein kijkje achter de poorten van het kasteel en het leven van de baron en barones Van Tuyll van Serooskerken. Maar achter de schermen moet er nog veel meer gebeuren om het kasteel en de landerijen te behouden voor het nageslacht. Mijn Heeze sprak met Eric en Sandra van Lawick van Pabst, het beheerderspaar van Kasteel Heeze, een onmisbare schakel in de organisatie van dit rijksmonument. In twee delen zoomen we in op hun leven op het kasteel.

Deel 1: De Dag van het Kasteel

Op het moment van spreken zitten Eric en Sandra midden in de voorbereidingen van ‘De Dag van het Kasteel’, een evenement dat wordt gehouden op Tweede Pinksterdag. Op die dag mogen mensen daadwerkelijk achter de poort van het kasteel komen kijken. Wat ze die dag niet zien, is het vele werk dat Eric en Sandra en het kernteam verzetten voor het kasteel. “Onze hoofdtaak,” vertelt Eric, “is onderhoud en instandhouding, en daar zijn we dag in dag uit mee bezig. Het is een heel breed pakket, dat varieert van het herstellen van muren of stucwerk tot werk in de tuinen en bossen.” Dit doen ze als vrijwilligers voor de Stichting Kasteel Heeze die eigenaar van het kasteel is. De Stichting heeft drie mensen in loondienst, waaronder een tuinman die met de ca. 52 hectare aan grond en zelfs met de hulp van vrijwilligers nooit echt klaar is. Daarnaast zijn er nog twee museale interieurverzorgers die de ruimtes schoonmaken die openstaan voor het publiek tijdens de rondleidingen.

Conserveren

Ze wonen op het terrein van het kasteel. Zij zijn immers de beheerders van het kasteel en zorgen dat het kasteel bewoond wordt, ook als de baron en barones niet op het kasteel zijn. Zij wonen elders in het land en zijn dus niet altijd op het kasteel. De vlag bovenop het kasteel wappert overigens altijd. Veel dorpelingen denken dat de vlag aangeeft dat de familie Van Tuyll van Serooskerken op het kasteel is, maar niets is minder waar. Volgens Eric is het een hele klus om de vlag te hijsen of naar beneden te halen. Waar andere kastelen het hijsmechanisme hebben vernieuwd met moderne technieken, is dat bij Kasteel Heeze niet aan de orde. “Het streven van de familie is om het kasteel zoveel mogelijk te laten zoals het is. Wij zullen hier ook niet snel renovaties plegen. Het is echt alleen maar onderhouden en in stand houden.” Sandra vult aan dat een groepje vrouwen, beter bekend als de ‘Engelen van Kasteel Heeze’, hen helpt bij dit conserveren. Zij zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de stof op de stoelen of gordijnen wordt hersteld. Ze zorgen door middel van fijn speldenwerk en tule dat alles er weer bijna uitziet zoals het er voorheen uitzag.

De beheerders

Sinds 2021 zijn Eric en Sandra het beheerderskoppel van Kasteel Heeze. Na een sollicitatieprocedure kwamen zij voor minimaal vijf jaar op het kasteel wonen om deze functie te bekleden. Hoewel beiden in de buurt opgroeiden – Sandra in Veldhoven en Eric in Eindhoven – wisten ze lange tijd niet dat Heeze een kasteel had. Hun leven was heel anders voordat ze op het kasteel kwamen wonen. Eric was 38,5 jaar beroepsmilitair in de functie van marineofficier en woonde met Sandra en hun kinderen in het Noord-Hollandse Julianadorp, vlakbij Den Helder. Na de vervroegde pensionering van Eric wilden ze samen een nieuw avontuur aangaan. Ze dachten aan het runnen van een camping, maar door een vacature – die Eric toevallig tegenkwam in een blad van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren – kwam dit avontuur op hun pad. “Normaal gesproken las ik het blad pas veel later en had ik de vacature misschien wel gezien, maar er niets meer mee kunnen doen omdat de reactietermijn voorbij was. Maar deze keer las ik het blad op tijd.”

Samen zorgen ze voor veel op het kasteel. “Kijk, je hebt ieder je eigen ding, maar we overleggen veel en weten van elkaar wat we doen,” vertelt Sandra ons.

In deel 2 vertellen Eric en Sandra hoe ze hun dagen op het kasteel vullen en noteren we nog mooie anekdotes. Vergeet niet op Tweede Pinksterdag Kasteel Heeze te bezoeken. Op die dag is er van alles te doen op en rond het kasteel tijdens De Dag van het Kasteel. Je bent welkom tussen 11:00 uur en 16:00 uur.