Dit jaar waren er weinig wespen te zien, maar er zijn zomers geweest waarin je buiten geen frisdrank kon drinken zonder hinderlijk lastig te worden gevallen door wespen. Dal lijkt verleden tijd. Wat niet veel mensen weten is dat het hier met name de limonadewesp betreft, terwijl er in Nederland zo’n 5000 andere soorten voorkomen. Daarom de vraag: wat weet jij eigenlijk van wespen?
Om dat te weten te komen kan je een lezing bijwonen van IVN Heeze-Leende op donderdag 28 november. De lezing wordt verzorgd door Wiel Zentjens, natuurgids bij IVN Cranendonck en expert op het gebied van insecten en met name bijen en wespen. De avond wordt gehouden in het IVN-gebouw De Sleutelbloem, Strabrecht 14 in Heeze en begint om 19:30 uur. De toegang gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
2024 is het Jaar van de Wesp, tijd om daar in een IVN-lezing eens op een mooie manier aandacht aan te besteden. De meeste soorten wespen hebben een fascinerende levenswijze, leven vaak solitair (alleen) en doen ons geen kwaad. Een grote groep zijn de sluipwespen, vaak met een lange legboor waarmee ze eitjes afzetten in prooisoorten. Deze wespen worden vaak ingezet voor biologische plaagbestrijding. Heel veel soorten wespen leven solitair in de grond en noemen we graafwespen. Omdat wespen dierlijke prooi vangen voor de larven van hun nageslacht, zie je deze wespen ‘thuiskomen’ met allerlei prooisoorten zoals spinnen, rupsen, vliegen enz. Wespen heb je in allerlei soorten en ze zijn vaak prachtig om te zien. Wat te denken van de Goudwesp, een juweeltje onder de insecten, zo mooi en iriserend gekleurd? Tijdens de lezing wordt niet zozeer ingegaan op de sociale wespen maar juist op een aantal van die andere bijzondere wespensoorten.
Kortom, een lezing om naar uit te kijken. Graag wel vooraf even aanmelden, want het aantal plaatsen in beperkt: cursusteam@ivnheezeleende.nl