Sluitende begroting voor 2025, aantal ombuigingen van de baan

Het college van Heeze-Leende heeft op 1 oktober een sluitende conceptbegroting gepresenteerd aan de gemeenteraad, die tijdens de vergadering van 4 november zal worden behandeld. Volgens wethouder Groenewoud is het college er, ondanks de beperkte financiële ruimte, in geslaagd de begroting sluitend te krijgen zonder ingrijpende maatregelen voor de inwoners te hoeven nemen en zonder extra lastenverhogingen.

“We hebben de afgelopen maanden met een kritische blik naar de begroting en alle investeringsplannen gekeken,” aldus Groenewoud. “Het resultaat is een sluitende begroting waar we tevreden mee zijn.” De begroting voor 2024 richt zich vooral op de uitvoering van het raadsprogramma 2022-2026, en houdt daarbij rekening met de Bestuurlijke Visie 2030 en de Omgevingsvisie 2040. De belangrijkste speerpunten voor het komende jaar zijn verbetering van de dienstverlening en veiligheid, het realiseren van passende en betaalbare woningen, duurzaamheid en de energietransitie, de transitie van het landelijke gebied, en het samen bouwen aan toekomstbestendige zorg.

Ondanks de positieve uitkomst voor 2024 waarschuwt wethouder Groenewoud voor voorzichtigheid. In 2026 wordt een negatief saldo verwacht, voornamelijk door het zogeheten ravijnjaar, waarin de uitkeringen uit het gemeentefonds zullen afnemen. Toch ziet de wethouder de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Voor de jaren 2027 en 2028 is de begroting weer sluitend, en we zijn ervan overtuigd dat we samen met onze inwoners, de ambtelijke organisatie en regionale samenwerkingen onze doelen kunnen bereiken.”