/
Liberation Task Force trekt verder na indrukwekkende tussenstop in Heeze
/

Liberation Task Force trekt verder na indrukwekkende tussenstop in Heeze

Vandaag was er weer volop activiteit rondom de Liberation Task Force. Vanuit hun bivak in Leende vertrokken de historische voertuigen richting Geldrop en Mierlo. Voordat ze verder trokken, maakten verschillende eenheden van de Force eerst nog een ronde langs alle kernen van de gemeente. In Heeze stonden enkele voertuigen en hun bemanning opgesteld bij Dorpshuis ‘t Perron en Woonzorgcentrum Nicasius, waar zij veel belangstelling trokken.

Een van de toeschouwers was een oudere dame die de oorlog nog als peuter had meegemaakt. Ze vertelde hoe het maandelijkse luchtalarm haar altijd weer laat schrikken, omdat het haar terugbrengt naar de tijd dat haar moeder haar bij elk alarm naar de schuilkelder bracht. Ze stond destijds ook langs de weg toen de Duitse troepen vertrokken en juichte de bevrijders toe, hoewel ze toen nog niet goed wist waarom. Hoewel ze de voertuigen indrukwekkend vond, merkte ze op dat de mensheid weinig van de Tweede Wereldoorlog lijkt te hebben geleerd.

We spraken ook met een motorrijder uit Valkenswaard, die zich afgelopen vrijdag bij de Liberation Task Force had aangesloten. De afgelopen nacht bracht hij door in een tent op het bivakterrein in Leende. Voor hem is de tocht vooral een manier om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in ere te houden en mensen te laten beseffen dat we iets van die geschiedenis moeten leren.

Onder de aanwezigen was ook een 97-jarige veteraan, die naast zijn dienst in de Tweede Wereldoorlog ook had gevochten in Indonesië en Korea. Samen met zijn dochter bewonderde hij de voertuigen, trots behangen met talloze onderscheidingen, waaronder medailles van de Verenigde Naties.

Ook een Schotse deelnemer van midden twintig deelde zijn verhaal. Hij had vrij gekregen van zijn werk bij een beveiligingsbedrijf van het Britse leger om deel te nemen aan deze herdenking. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om, zeker in tijden als deze, bewustwording te creëren en de geschiedenis te blijven herdenken.

Om 13:00 uur trok dit deel van de Liberation Task Force, begeleid door het tromgeroffel van de plaatselijke gildes, verder naar Geldrop. Hiermee kwam er een einde aan hun bezoek aan onze gemeente. De historische voertuigen trokken veel bekijks en talloze verhalen werden gedeeld. De tocht van de Liberation Task Force eindigt volgende zaterdag in Bemmel, nabij Nijmegen.

Kijk voor meer foto’s op: