De Heks van Almen in Someren

Sinds 2020 speelt Theatermakers Achterhoek de succesvolle locatietheatervoorstelling ‘De Heks van Almen’. Deze indrukwekkende tournee voert langs diverse locaties in Nederland waar ooit heksenvervolgingen hebben plaatsgevonden. De voorstelling dient als een levend monument van eerherstel voor de vele onschuldig veroordeelden.

In 1472 vond op het kerkplein in Almen de eerste ‘heksenverbranding’ van Nederland plaats. Theatermakers Achterhoek maakte een theatervoorstelling over deze onvoorstelbare gebeurtenis. Als Aleyda in haar eigen huis wordt opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker heeft zij geen idee wat de reden van haar vasthouding is. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken, wordt het duidelijk: Aleyda, de eigenzinnige vrouw die haar krachten en kennis van geneeskrachtige kruiden gebruikt bij haar werk als vroedvrouw, wordt verdacht van hekserij.

De ‘heksenverbrandingen’ hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin. Theatermakers Achterhoek zoekt naar het licht in dit gruwelijke verhaal door verleden en heden te mengen. Een must see voor iedereen met een vrije geest.

Voor de aankomende voorstellingen in Someren zijn er speciale teksten geschreven die ingaan op de lokale geschiedenis van Noord-Brabant. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de grote procesreeks in De Peel, waarvan Someren deel uitmaakt. De voorstellingen zijn speciaal opgedragen aan de slachtoffers uit Noord-Brabant.

Eerder was het plan om deze voorstelling in mei bij kasteel Cranendonck op te voeren, maar dit kon door de hevige regenval niet doorgaan. Nu zal het gespeeld worden op 9, 10 en 11 augustus in Natuurtheater De Donck in Someren.

Theatermakers Achterhoek legt een link tussen de tijd van de heksenjacht en nu door het verhaal te vertellen van Aleida, de eerste vrouw in Nederland die tot heks werd vervolgd. De voorstelling wordt gespeeld door moeder en dochter, die laten zien dat veel van dezelfde dynamieken van toen in onze tijd nog steeds onder ons zijn.

Deze voorstelling komt op verzoek van vier vrouwen uit Heeze, Leende en Sterksel, die zich na de coronaperiode zorgen maakten om het gebrek aan verbinding in de maatschappij op lokaal niveau. Het doel is om verbinding te creëren met elkaar en met onze lokale geschiedenis.

Parallel aan dit theater, worden er in de zes gemeenten waar de heksenvervolgingen plaatsvonden in 1595 (Cranendonck, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Helmond, Someren en Asten), herdenkingsmonumenten opgericht voor de slachtoffers. Zes kunstenaars werken aan ontwerpen voor deze herdenkingsmonumenten en deze herdenkingsplekken worden in 2025 verbonden middels een recreatieve route door de zes gemeenten.

De voorstellingen vinden plaats op 9, 10 en 11 augustus 2024 in Natuurtheater De Donck, gelegen aan de Donksedreef 3 in Someren. De voorstellingen beginnen op vrijdag en zaterdag om 20:00 uur en op zondag om 15:00 uur.

Natuurtheater De Donck, Donksedreef 3, Someren vrijdag en zaterdag 20 uur en zondag 15 uur info & tickets www.theatermakersachterhoek.nl