Bijzondere viering ter ere van Heilige Nicasius

Vandaag – zondag 14 juli – vond er om 11.00 uur een bijzondere viering plaats in Heeze ter ere van de heilige Nicasius. De herdenkingsmis werd gehouden bij het kapelletje in buurtschap Kreijl, nr. 20, de plek waar Nicasius volgens de overlevering werd geboren.

De afgelopen dagen was het vies regenachtig weer, maar vandaag scheen de zon, wat zorgde voor een prachtige en sfeervolle herdenking.

Nicasius was een van de negentien priesters en kloosterlingen die op 9 juli 1752 bij Brielle door de Watergeuzen werden gedood. Dit gebeurde vanwege hun getuigenis over de werkelijke tegenwoordigheid van het Lichaam van Christus in de Eucharistie en het gezag van de paus. Ondanks bespottingen en mishandeling hielden zij moedig stand en werden uiteindelijk door ophanging om het leven gebracht. In 1867 werden zij door paus Pius IX heilig verklaard.

De herdenkingsmis werd geleid door Mgr. Dr. J.H.J. van den Hende, Bisschop van Rotterdam. Vanwege deze bijzondere viering voor de gehele Nicasiusparochie, verviel de eucharistieviering van 11.00 uur in de H. Brigidakerk te Geldrop. Alle parochianen waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze speciale viering op de geboorteplaats van onze patroonheilige.