Trots boven de heezer horizonten, de molen Sint Victor

Vandaag bracht een fotograaf en een verslaggever – afzonderlijk van elkaar – een bezoek aan de schilderachtige Molen Sint Victor. Terwijl beneden de verleidelijke geur van zelfgemalen meel zich vermengde met de aroma’s van versgebakken pannenkoeken, begaven zij zich moedig naar de hoogten van de molen voor een ontmoeting met Molenaar Paul Salemans en een exclusieve rondleiding door het monument.

Met zijn imposante molenbelt, bijna 7 meter hoog, staat de Molen Sint Victor trots naast “De Korenbloem” in Ulvenhout als een van de hoogste molens van Nederland. Molenaar Paul legde uit dat deze hoogte zijn oorsprong vindt in de noodzaak om wind te vangen over de bossen rond het kasteel, wat leidde tot de verhoging met een belt. Een innovatie die echter gepaard gaat met vochtproblemen in de vertrekken nabij de belt, waardoor de molenwinkel zijn plek vond op de tweede verdieping, te bereiken na het beklimmen van steile trappen.

Het exterieur van de molen smeekt om een opfrisbeurt, maar gelukkig heeft de gemeente al geld gereserveerd voor deze restauratie. Als gemeentelijk eigendom en rijksmonument, draagt Molen Sint Victor niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een gedeelde verantwoordelijkheid voor behoud en onderhoud.

Een interessant aspect van de molen is het moderne tuigageontwerp, bedacht door molenmaker Van Bussel in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Dit efficiëntere systeem, met metalen vormen aan de voorkant van elke wiek in plaats van traditionele houten constructies, minimaliseert windweerstand en maximaliseert de prestaties van de molen.

Ondanks de kalme wind op deze dag van bezoek, stoorde het gebrek aan wind Molenaar Paul niet, aangezien de open dag te druk was om te malen. Malen, een mechanische bewerking waarbij grondstoffen verkleind worden tot korrels of poeder, is een proces dat de volledige aandacht van de molenaar vereist en niet onderbroken kan worden.

Terwijl de rondleidingen voortgingen, boden Molenaars Jurgen van Stiphout en Rob van der Veeke enthousiast inzicht in het leven van molenaars en de innerlijke werking van de molen. Bovenin de molen werden bezoekers geconfronteerd met de uitdaging van smalle trapjes, terwijl de molensteen van 1400 kilo hen imposant verwelkomde op de verdieping.

De hele dag door werd Molen Sint Victor overspoeld met opwinding en bewondering, terwijl nieuwe klanten werden verwelkomd in de winkel en de wieken op deze bijzondere dag vrolijk in de wind draaiden.